Sultaniye Üzüm Bağları Donun Kurbanı

“`html

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar Manisa’daki Üzüm Bağlarını İnceledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa’daki don felaketi sonucu zarar gören ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarını ziyaret etti.

Bayraktar, 10-11 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don olayının etkilerini yakından görmek amacıyla Manisa’ya geldi. Ziyaretine Manisa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Altındağ ve ilçe ziraat odası başkanları da katıldı. Şehzadeler ilçesindeki Yeşilköy Mahallesi’nde, bağların tamamen zarar gördüğü alanlarda incelemelerde bulundu.

“Tarihimizin En Büyük Afeti”

Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki üzüm bağlarına gerçekleştirdiği ziyaret sonrası bir açıklama yapan Bayraktar, “İklim değişikliği tüm sektörleri, özellikle tarım sektörünü, olumsuz etkiliyor. Son yıllarda görülmeyen bir afetle karşı karşıyayız. Afet sayısındaki artış gözlemleniyor; 2014 yılında afet sayısı 500 iken, 2024’te bu rakam 1250’ye ulaştı. Ancak korkutucu olan, afetlerin şiddetinin artması. Son 30 yıldır görmediğimiz sıcaklık derecelerini bu yıl yaşadık ve 20 dereceye kadar düşüşler gözlemledik. Bu don olayı, hitap ettiğimiz bağlar için yıkıcı sonuçlar doğurdu. Burada, bağların tamamında zarar var, dallar da kuruyor. Bu durum, gelecek yıllarda ürün alamayabileceğimiz anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

“Mevsimlerde Dengesizlik Artıyor”

Mevsimsel kaymaların tarım üreticilerini tehdit ettiğini belirten Bayraktar, “Bu yıl bahar aylarında yaşadığımız kuraklık ve don olayları, üreticilerimiz için sorunlu bir dönem yarattı. Ocak ve Şubat aylarında yağışsız geçen günler, birçok bölgede don olaylarını tetikledi. Mart ayında yaşanan bir don durumu da üzüm bahçelerinde hasara yol açtı. Üreticiler uygun yağışları alamadı ve sıcaklık değerleri anormal seviyelere ulaştı. Üreticilerimizin taleplerini önemle ileteceğiz” ifadelerini kullandı.

“Üreticilerin Beklentileri Var”

Üreticilerin taleplerini dile getiren Bayraktar, “Üreticilerimizin hükümetten destek talepleri var. TARSİM’in hassas zarar tespitleri yapması ve dile getirilen prim talepleri üzerine destek isteniyor. Borç yapılandırılması konusunda da yardımcı olunmasını bekliyoruz” sözlerini kullandı. Ayrıca, düşük faizli kredi imkanlarının ihtiyaç duyduğunu vurguladı ve üreticilere girdi desteği sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

“Sürdürülebilir Üretim Hayati Önem Taşıyor”

Bayraktar, tarımdaki sürekliliğin sağlanmasının önemine vurgu yaparak, “Çiftçilerin desteklenmesi çok kritik. Aksi takdirde, tarımdan göç devam edecek ve genç iş gücümüzü kaybedeceğiz. Devlet, çiftçilerimizin yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmalıdır” dedi. Aynı zamanda, duyarlı bir tüketici talebinin de üretimi etkileyebileceğine dikkat çekti.

Son olarak, yaşanan don zararıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Bayraktar, “Ülkemizde tüm ziraat odaları ve tarım müdürlerimiz, zarar tespitleri için sahada. Gördüğümüz zarar ya da hasar oranları, gelecekteki ürün arz dengesini etkileyecektir” sözleriyle açıklamalarını tamamladı.

“`

Related Posts

Gazze Ticaret Odası: Ekonomik sistem çöktü, fiyatlar yüzde 527 arttı

Gazze Ticaret ve Sanayi Odası, İsrail’in bölgeye ürün girişini engellemesi ve uyguladığı abluka nedeniyle ekonomik sistemin çöktüğünü ve fiyatların yüzde 527 arttığını belirtti.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

CHP İstanbul İl Başkanı, İBB’ye yapılan ikinci operasyonda tarihe dikkat çekti!

İBB’ye bu sabah başlatılan ikinci dalga operasyon üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik operasyonun yapıldığı tarihe dikkat çekerken ”Bu, yargıya siyasetin müdahalesinin en büyük somut göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

ABD’de enflasyon beklentisi 44 yılın zirvesine çıktı!

Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin nihai verileri açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir