Sultaniye Üzüm Bağları Donun Kurbanı

“`html

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar Manisa’daki Üzüm Bağlarını İnceledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa’daki don felaketi sonucu zarar gören ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarını ziyaret etti.

Bayraktar, 10-11 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don olayının etkilerini yakından görmek amacıyla Manisa’ya geldi. Ziyaretine Manisa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Altındağ ve ilçe ziraat odası başkanları da katıldı. Şehzadeler ilçesindeki Yeşilköy Mahallesi’nde, bağların tamamen zarar gördüğü alanlarda incelemelerde bulundu.

“Tarihimizin En Büyük Afeti”

Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki üzüm bağlarına gerçekleştirdiği ziyaret sonrası bir açıklama yapan Bayraktar, “İklim değişikliği tüm sektörleri, özellikle tarım sektörünü, olumsuz etkiliyor. Son yıllarda görülmeyen bir afetle karşı karşıyayız. Afet sayısındaki artış gözlemleniyor; 2014 yılında afet sayısı 500 iken, 2024’te bu rakam 1250’ye ulaştı. Ancak korkutucu olan, afetlerin şiddetinin artması. Son 30 yıldır görmediğimiz sıcaklık derecelerini bu yıl yaşadık ve 20 dereceye kadar düşüşler gözlemledik. Bu don olayı, hitap ettiğimiz bağlar için yıkıcı sonuçlar doğurdu. Burada, bağların tamamında zarar var, dallar da kuruyor. Bu durum, gelecek yıllarda ürün alamayabileceğimiz anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

“Mevsimlerde Dengesizlik Artıyor”

Mevsimsel kaymaların tarım üreticilerini tehdit ettiğini belirten Bayraktar, “Bu yıl bahar aylarında yaşadığımız kuraklık ve don olayları, üreticilerimiz için sorunlu bir dönem yarattı. Ocak ve Şubat aylarında yağışsız geçen günler, birçok bölgede don olaylarını tetikledi. Mart ayında yaşanan bir don durumu da üzüm bahçelerinde hasara yol açtı. Üreticiler uygun yağışları alamadı ve sıcaklık değerleri anormal seviyelere ulaştı. Üreticilerimizin taleplerini önemle ileteceğiz” ifadelerini kullandı.

“Üreticilerin Beklentileri Var”

Üreticilerin taleplerini dile getiren Bayraktar, “Üreticilerimizin hükümetten destek talepleri var. TARSİM’in hassas zarar tespitleri yapması ve dile getirilen prim talepleri üzerine destek isteniyor. Borç yapılandırılması konusunda da yardımcı olunmasını bekliyoruz” sözlerini kullandı. Ayrıca, düşük faizli kredi imkanlarının ihtiyaç duyduğunu vurguladı ve üreticilere girdi desteği sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

“Sürdürülebilir Üretim Hayati Önem Taşıyor”

Bayraktar, tarımdaki sürekliliğin sağlanmasının önemine vurgu yaparak, “Çiftçilerin desteklenmesi çok kritik. Aksi takdirde, tarımdan göç devam edecek ve genç iş gücümüzü kaybedeceğiz. Devlet, çiftçilerimizin yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmalıdır” dedi. Aynı zamanda, duyarlı bir tüketici talebinin de üretimi etkileyebileceğine dikkat çekti.

Son olarak, yaşanan don zararıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Bayraktar, “Ülkemizde tüm ziraat odaları ve tarım müdürlerimiz, zarar tespitleri için sahada. Gördüğümüz zarar ya da hasar oranları, gelecekteki ürün arz dengesini etkileyecektir” sözleriyle açıklamalarını tamamladı.

“`

Related Posts

Bakan Bolat: Hizmet ihracatına hibe desteği sağlayacağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 7,3 milyar lira hizmet ihracatına hibe desteği sağlayacaklarını belirterek, “Toplamda mal ihracatıyla beraber 33 milyarlık desteklerimiz bütün ihracatçılarımıza destek için sunulacak.” dedi.

IBAN üzerinden kira öderken iki noktayı atlayan borçlu çıkacak

Yargıtay, banka hesabı üzerinden kiralarını ödeyen kiracılar için kritik iki karara imza attı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kira ödemeleri IBAN üzerinden yapılmaya başlasa da, bu ödemelerde yapılan bazı hatalar ciddi sorunlara yol açabiliyor. Yargıtay’ın aldığı kararlar, hem kiracılar hem de ev sahipleri için önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. İşte IBAN üzerinden kira öderken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar…

Kız öğrencilere güç veren destek

Getir’in Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğiyle 2022 yılında başlattığı ‘Teknolojide Kız Öğrencilere Destek Burs Fonu’, mühendislik alanında lisans eğitimi alan kız öğrencilere burs imkânı sunuyor.

Bu hafta en çok kazandıranlar belli oldu! İşte yatırım araçlarının performansı…

BIST 100 endeksi, en düşük 9.092,69 puanı ve en yüksek 9.434,14 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde 1,17 altında 9.203,37 puandan tamamladı. Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1 …

Hazine alacakları mayıs itibarıyla 32 milyar lira

Hazine alacakları, Mayıs ayına dair son veriler açıklandı. Buna göre mayısta alacak 31,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Türkiye’de kurulan ve kapanan şirket sayılarında artış!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), mayıs ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mayısta kurulan şirket sayısı, nisana kıyasla yüzde 15,5 artışla 7 bin 590’dan 8 bin 765’e çıktı. Aynı dönemde kapanan şirket …