İki ayda gelen doğrudan yatırım miktarı: 2 milyon dolar

YASED: Türkiye’ye Gelen Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Arttı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni yayımladı. Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk iki ayında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 92 artarak 1 milyar 996 milyon dolara yükseldi.

Ocak-şubat döneminde Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 artarak 1 milyar 996 milyon dolar olarak kaydedildi. 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 276 milyar doları aştı.

Şubatta alınan uluslararası doğrudan yatırım tutarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 205 yükselişle 561 milyon dolara ulaştı. Söz konusu yatırımların 417 milyon doları yatırım sermayesi girişi, 28 milyon doları borçlanma araçları, 134 milyon doları da yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla elde edildi.

Yatırım tasfiyelerinin ise 18 milyon dolar değerinde aşağı yönlü etkisi oldu. Yılın ilk iki ayında gerçekleşen 1,35 milyar dolarlık yatırım sermayesi girişleri içerisinde en büyük payı yüzde 58 ile “toptan ve perakende ticaret” yatırımları alırken, onu yüzde 10 ile “finans ve sigorta faaliyetleri”, yüzde 6 ile “bilgi ve iletişim” sektörü takip etti.

Şubattaki yatırımlarda ise yüzde 26 ile “toptan ve perakende ticaret”, yüzde 13 ile “bilgi ve iletişim”, yüzde 12 ile “finans ve sigorta faaliyetleri”, yüzde 11 ile “kauçuk ve plastik ürünleri imalatı”, yüzde 9 ile “mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler” sektörleri öne çıktı.

Şubatta en fazla uluslararası yatırım yapan ülkeler Hollanda, ABD, İsviçre, Birleşik Krallık ve Azerbaycan oldu. Ocak-şubat döneminde Türkiye’ye gelen UDY’de başı yüzde 49’luk payla “diğer Asya ülkeleri” çekti. Onu yüzde 21 ile AB ülkeleri, yüzde 12 ile Amerika kıtası izledi. AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri yüzde 11 pay aldı.

Ülkeler özelinde bakıldığında ise iki aylık dönemde en çok yatırım yüzde 45 ile Kazakistan’dan geldi. Onu yüzde 11 ile ABD, yüzde 10 ile Hollanda, yüzde 8 ile İsviçre ve yüzde 5 ile Almanya izledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

CHP İstanbul İl Başkanı, İBB’ye yapılan ikinci operasyonda tarihe dikkat çekti!

İBB’ye bu sabah başlatılan ikinci dalga operasyon üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik operasyonun yapıldığı tarihe dikkat çekerken ”Bu, yargıya siyasetin müdahalesinin en büyük somut göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

ABD’de enflasyon beklentisi 44 yılın zirvesine çıktı!

Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin nihai verileri açıklandı.

Tarife savaşında kâr-zarar hesabı

ABD ile süregelen ticaret savaşının belirli sektörlerde ağır ekonomik sonuçlara yol açması, Çin’i bazı gümrük vergilerini gözden geçirmeye itti.

Mevduat faizinde yeni rekor: 1 Milyon TL’nin getirisi fırladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizini artırmasından sonra, bankalar arası rekabet yeniden hız kazandı. Haftanın son işlem gününde, bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 52 seviyesine kadar yükseldi. 32 günlük vadede 1 milyon TL’nin getirisi de belli oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir