Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Trafik Sigortası ve Kasko Düzenlemeleri Değişti!

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren yeni trafik sigortası ve kasko düzenlemeleri, 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Artık araçların perte çıkarma durumu daha sıkı şartlara bağlandı. Bundan sonra, aracın onarım maliyeti piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketleri pert kararı veremeyecek.

Sigorta Şirketleri Artık Kolayca Pert Kararı Veremeyecek

Eskiden, kasko poliçesi olan bir araç, yüzde 30-40 gibi düşük hasar durumlarında bile sürücü ve sigorta şirketi anlaşarak aracı perte çıkarabiliyordu. TÜKONFED Başkanı Turusan Bağcı ise, eski sistemde sigorta şirketi ile anlaşma sağlandığında arabanın perte çıkarılabildiğini belirtti.

Pert Olan Araçlar Artık İhaleyle Satılmayacak

Bağcı, bazı sigorta şirketlerinin eksper sürecini geçerek, anlaşmalı ihale platformları aracılığıyla perte çıkan araçları satışa sunduğunu ifade etti. Bu araçlar onarılarak tekrar trafiğe çıkarılabiliyordu.

Yeni Düzenleme ile Yüzde 60 Sınırı Getirildi

SEDDK tarafından getirilen yeni düzenleme ile bir aracın onarım masrafı, piyasa değerinin yüzde 60’ından fazlası olmadığı sürece pert sayılmayacak. Bağcı, “Eğer aracın piyasası 1 milyon TL ise, 600 bin TL’lik hasarı aşmadıkça perte çıkarılamayacak.” şeklinde açıklama yaptı.

Yüzde 60 Altında Hasarlar da Pert Olabilecek

Yeni sistemde istisnaları da bulunmaktadır. Şase, hava yastıkları, elektronik veya tavan gibi kritik parçaların hasar görmesi durumunda, onarım maliyeti yüzde 60’ın altında kalsa bile araç ağır hasarlı olarak kabul edilebilecek.

Sigortalı-Şirket Anlaşmaları Artık Geçerli Değil

Yeni sistemle birlikte, sigorta şirketi ile sigortalı arasında anlaşma yoluyla perte çıkarma uygulaması sona erdi. Bağcı, bu durumun sigortalılarda memnuniyetsizlik yaratabileceğini vurguladı.

Tam veya ağır hasar durumlarında sigorta şirketi, ödeme yapmadan önce mutlaka hurda tescil veya trafikten çekilme belgesini talep edecek. Pert kaydı sonrası araçlar yine ihaleyle satışa çıkarılabilecek ve bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

2024 yılında 51 bin 774 kasko sigortası ve 37 bin 777 zorunlu trafik sigortası olan araç perte çıkarıldı. Bu da her 100 kaskolu aracın 4’ünün, trafik sigortalı araçların ise 3’ünün perte çıkarıldığını gösteriyor. Yeni düzenleme ile bu oranın düşürülmesi bekleniyor.

Related Posts

E-ihracat şampiyonu ödülü sahibini buldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde e-ihracat kategorisinde birincilik ödülüne Trendyol layık görüldü. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Temmuz ayında hükümet zam yağdıracak: Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik…

Temmuz ayıyla birlikte birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Enflasyon verileri sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Gözler yeni kararlarda.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Spot piyasada elektrik fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 110 artarak 1 milyar 845 milyon 499 bin 129 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Merkez Bankası faiz kararında kritik viraj: CHP davası ve enflasyon belirsizliği

Anka Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan, Haziranda politika faizini yüzde 46’da sabit tutan Merkez Bankası’nın (MB) 24 Temmuz’daki toplantıda faizi indireceği beklentisi yüksek. Yıllık enflasyonun yüzde 35’e gerilemesine karşılık faizin yüzde 46’da …

Kamuda tasarruf yine sözde kaldı

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.