Türkiye’de kurulan ve kapanan şirket sayılarında artış!

Türkiye’de Mayıs Ayında Kurulan ve Kapanan Şirket Sayıları Açıklandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), mayıs ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı.

Mayıs ayında kurulan şirket sayısı, nisana kıyasla yüzde 15,5 artarak 8 bin 765’e yükseldi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise yüzde 13,2 artarak 2 bin 921’e çıktı. Nisanda 2 bin 580 şirket kapanmıştı.

Geçen yılın aynı ayına göre mayısta kurulan şirket sayısı yüzde 13 azalırken, kapanan şirket sayısı yüzde 5,9 arttı.

Kripto tuzağına düşüren 5 paravan şirket deşifre edildi! Soğuk Cüzdanla İz Kaybettiren Çete Yakalandı

MAYISTA 8 BİN 956 ŞİRKET VE KOOPERATİF KURULDU

Mayıs ayında bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 15,5, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 19,7, kooperatif sayısı yüzde 48,1 arttı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 13,2, kooperatif sayısı yüzde 32,1, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 4,7 artış gösterdi.

Mayısta geçen yılın aynı ayına göre kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,3 artarken, şirket sayısı yüzde 13, kooperatif sayısı yüzde 32,5 azaldı.

Bu dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 5,9, kooperatif sayısında yüzde 23,3 artış gerçekleşirken, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 8,7 azalış kayıtlara geçti.

Ünlü patron 3 şirketiyle birlikte konkordato ilan etti! 700’ü aşkın ürün gamı var

ARDAHAN’DA ŞİRKET KURULUŞU GERÇEKLEŞMEDİ

Geçen ay Ardahan’da şirket kuruluşunun gerçekleşmediği belirlendi.

Mayısta kurulan toplam 8 bin 956 şirket ve kooperatifin yüzde 87,8’ini limitet şirketler, yüzde 10,1’ini anonim şirketler, yüzde 2,1’ini de kooperatifler oluşturdu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 37,3’ü İstanbul, yüzde 11’i Ankara ve yüzde 6,3’ü İzmir’de kuruldu.

Söz konusu ayda kurulan şirket ve kooperatiflerin 2 bin 973’ü ticaret, 1322’si inşaat ve 1067’si imalat sektöründe yer aldı.

Havayolu şirketlerinden flaş karar! 5 ülkeye gidecek yolculara tanınan haklar uzatıldı

Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerin 710’u inşaat, 341’i toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 89’u imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmalarına başladı.

Mayısta kapanan şirket ve kooperatiflerin 1062’sinin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 426’sının imalat ve 295’inin inşaat sektöründe olduğu kayıtlara geçti.

Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerden 433’ü toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 174’ü inşaat, 91’i imalat sektöründe faaliyet gösterdi.

Mayısta 191 kooperatif kurulurken, bunların 125’i konut yapı, 40’ı işletme ve 8’i turizm geliştirme kooperatifi olarak faaliyete geçti. Diğerleri çeşitli alanlarda iş yapmaya başladı.

Hackerlar saldırdı 106 yıllık dev şirket iflas etti. Sofraların vazgeçilmeziydi

YABANCI ORTAK SERMAYELİ ŞİRKETLER

Geçen ay kurulan 568 yabancı ortak sermayeli şirketin 21’i Çin ve 14’ü Türkmenistan ortaklı olarak faaliyete geçti.

İş yapmaya başlayan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 76’sı anonim, 492’si limitet şirket statüsünde çalışıyor.

Kurulan bu şirketlerin 326’sı uzmanlaşmamış toptan ticaret, 113’ü bilgisayar programlama, 108’i ikamet amaçlı olan ve ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı sektöründe faaliyet gösteriyor.

Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 76,2’sini yabancı sermayeli ortak payı oluşturdu.

5 AYDA 44 BİN 896 ŞİRKET KURULDU

Türkiye’de bu yılın ocak-mayıs döneminde kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 azalışla 44 bin 896’ya geriledi.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise yüzde 12 artarak 11 bin 108’e yükseldi.

Related Posts

E-ihracat şampiyonu ödülü sahibini buldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde e-ihracat kategorisinde birincilik ödülüne Trendyol layık görüldü. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Bugün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte araç sigortalarında köklü bir değişim başladı. Artık araçları perte çıkarmak eskisi kadar kolay olmayacak. Onarım masrafı, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketi pert kararı veremeyecek. İşte yeni sistemin tüm detayları…

Temmuz ayında hükümet zam yağdıracak: Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik…

Temmuz ayıyla birlikte birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Enflasyon verileri sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Gözler yeni kararlarda.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Spot piyasada elektrik fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 110 artarak 1 milyar 845 milyon 499 bin 129 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Merkez Bankası faiz kararında kritik viraj: CHP davası ve enflasyon belirsizliği

Anka Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan, Haziranda politika faizini yüzde 46’da sabit tutan Merkez Bankası’nın (MB) 24 Temmuz’daki toplantıda faizi indireceği beklentisi yüksek. Yıllık enflasyonun yüzde 35’e gerilemesine karşılık faizin yüzde 46’da …